Ærtesten: Små sten med store fordele

Du kender med stor sandsynlighed allerede de små, fine ærtesten. De bruges nemlig ofte til indkørsler og gårdspladser, hvor én af de mange fordele er, at de ikke sætter sig fast i dæk og såler.

Til trods for navnet ligner ærtesten ikke ærter, men de multifarvede sten er navngivet på baggrund af deres runde form. Er du nysgerrig på stenene, og overvejer du at anvende dem i et byggeprojekt? Så læs med her, hvor du kan blive klogere på det flotte naturmateriale.

Hvad er ærtesten, og hvor bruges de?

Ærtesten er små natursten, der stammer fra bakker eller søer, og som i modsætning til granitskærver har afrundede kanter. Stenene har en gennemsnitlig størrelse på mellem 8 og 16 mm. Dog kan de sagtens være længere, da størrelsen måles på den flade side.

Én af grundende til ærtestens store popularitet er deres multifarvede ydre, der matcher alle boliger. Stenene har nemlig et væld af naturlige farver, og farven på din bolig vil fremhæve samme farve i blandingen. Med udgangspunkt i farverne på stenene kan du udlede, hvor de stammer fra. F.eks. har ærtesten fra bakker typisk flest hvide sten i blandingen.

De små natursten har mange anvendelsesmuligheder. Du kan bl.a. bruge dem alle de steder, hvor du har behov for en løs belægning som i indkørsler og gårdspladser eller som bunddække langs kanter og i blomsterbede.

Små sten med mange fordele

Når du vælger ærtesten, får du et naturmateriale med en perlerække af fordele. Rigtig mange benytter sig af stenene i indkørslen, da de er utroligt fleksible, og fordi prisen og arbejdet stemmer langt bedre overens i forhold til flisebelægning. Du skal nemlig af med under halvdelen pr. kvadratmeter for ærtesten sammenlignet med fliser.

Derudover giver stenenes praktiske størrelse dem en høj holdbarhed, hvilket gør dem velegnede som underlag til tungere køretøjer. Samtidig undgår du, at de sætter sig fast i dæk og skosåler.

Stenene er ydermere et oplagt materiale til blomsterbede, terrasser og kanter langs hække og plankeværk. De er for det første meget nemmere at lægge end fliser, og for det andet udgør de prikken over i’et, da de sikrer en flot afslutning.

Hav altid formålet med din belægning i centrum, når du vælger materiale. Hos GrusDirekte.dk finder du et stort udvalg af forskellige sten, grus og sand, så du kan få det rette til dit projekt, om du skal bruge granitskærver, afretningsgrus eller ærtesten.